همه چیز درمورد برنامه ریزی برای کنکور
هرچیزی که باید درمورد برنامه ریزی برای کنکور بدانید
هنوز که هنوز است عدهای دنبال پیدا کردن یک گنج درست و حسابی هستند. تجهیزات گرانقیمت تهیه میکنند و تمام وسایل مورد نیازشان را میخرند؛ اما آنها قبل از هرچیز باید دنبال یک نقشهی راه درست و حسابی باشند. یعنی برفرض آماده بودن همه چیز، اگر نقشهای درکار نباشد گنجی هم معنا ندارد. این آدمها با تمام منفعتطلبیشان یک چیز را خوب فهمیدهاند؛ آنها میدانند با بلد بودن مسیر است که میتوانند به گنج برسند.
به نظر ما این دسته بهاحتمال زیاد هرگز به هدفشان نمیرسند و کاش انرژیشان را جای بهتری خرج میکردند؛ ولی درس خوبی برای ما دارند. باید در مسیر زندگیمان نقشه راه و برنامه داشته باشیم تا به چیزهایی که میخواهیم برسیم. البته شما حتما این موضوع را خوب میدانید که پرسان پرسان برای برنامه ریزی برای کنکور به مقالهی ما رسیدهاید. درادامه سعی داریم به تمام سوالاتتان درمورد برنامه ریزی برای کنکور جواب بدهیم؛ پس همراه ما باشید.
برنامه ریزی یعنی چه؟
این روزها شما روبهروی یکی از مهمترین هدفهای زندگیتان نشستهاید و حتما دلتان میخواهد به بهترین شکل به هدفی که دارید برسید. پس باید زمان را حسابی دریابید و برای رسیدن به نتیجهی دلخواهتان مرحلهبهمرحله جلو بروید.
برنامه ریزی شما از سردرگمی نجات میدهد و کمک میکند نقشهی راهتان را با جزئیات مشخص کنید. درواقع کنکور مثل یک مسابقه است و شما درموقع مناسب باید بتوانید از بقیهی رقیبان جلو بزنید. یک برنامهی خوب و حسابشده میتواند بهراحتی شما را چند قدم جلوتر ببرد.
بهترین نوع برنامه ریزی برای کنکور کدام است؟
با تعریفی که از برنامه ریزی خواندیم، یک برنامهی حجمی_ زمانی میتواند یکی از بهترین روشهای برنامه ریزی برای کنکور 1400 و… باشد. در این نوع برنامه ریزی حجم و بازهی زمانی مشخص است و شما خودتان را مجبور میبینید که حجم مشخصشده را در مدت زمانی که تعیین کردهاید بخوانید.
قبل از شروع این روش ممکن است سرعت مطالعهتان پایین باشد یا حتی نتوانید حجم مشخص شده را در مدت زمان تعیین شده بخوانید ولی بهمرور زمان همه چیز دستتان میآید. بهطور کلی این روش برنامه ریزی 2 مزیت بزرگ دارد:
- شما را از وسواسهای درس خواندن دور میکند. با داشتن یک برنامه حجمی_ زمانی دیگر یکی دو ساعت روی یک صفحهی خاص کلید نمیکنید.
- با استفاده از این روش سرعت نرمالی در مطالعه پیدا میکنید. همین نکته کمک میکند خیلی روانتر و بهتر جلو بروید.
چند نوع جدول برنامه ریزی حجمی_ زمانی برای کنکور وجود دارد؟
- برنامه ریزی ماهانه برای کنکور
برنامه ریزی ماهانه درواقع کلیترین شکل برنامه ریزی برای کنکور است. داوطلبان کل مطالبی که قرار است در یک ماه بخوانند را مشخص میکنند و درادامه سعی میکنند سرفصلهای مشخص شده را درمدت یک ماه بخوانند و تمام کنند.
- برنامه ریزی هفتگی برای کنکور
برنامه ریزی هفتگی برای کسانی مناسب است که هر روز هفتهشان به یک شکل کاملا مشخص نمیگذرد و اتفاقهای پراکنده و غیرقابل پیشبینیای برایشان میافتد؛ مثل خیلی از ما که درطول یک هفته اتفاقهایی مثل مهمانی، بیماری و… را درپیش داریم.
- برنامه ریزی روزانه برای کنکور
برنامه ریزی روزانه جزئیترین و مشخصترین نوع برنامه ریزی است و برای کسانی مناسب است که زمانبندی روزانهشان کاملا واضح و معلوم است.
ولی کدامیک از اینها بهترین برنامه ریزی برای کنکور 1400 هستند؟ بدون شک برنامه ریزی هفتگی یکی از بهترین انواع برنامه ریزی است.
چرا برنامه هفتگی یکی از بهترین انواع برنامه ریزی برای کنکور است؟
میخواهید به بهترین نتیجه برسید و بعدها خاطرهی خوشی از دوران پشت کنکور داشته باشید؟ پس انعطاف و تعادل را سرلوحهی کارتان قرار دهید و یک برنامه ریزی اصولی داشته باشید.
برنامه ریزی اصولی از مقیاس زمانی بزرگ بهسمت مقیاس زمانی کوچک حرکت میکند. یعنی شما یک برنامهی کلی ماهانه میریزید، سپس جزئیتر عمل میکنید، سرفصلهای هفتگی قرار میدهید و درآخر برای روزهای هفته و ساعتهای هرروز برنامه میچینید. اما بهتر است رویه و روال معمول برنامه ریزیتان بر مبنای یک هفته باشد؛ چرا؟
- برنامههای روزانه و ساعتی بهاندازهی کافی انعطاف پذیر نیستند و شرایطی مثل خستگی، بیماری، رسیدن مهمان و… را درنظر نمیگیرند.
- برنامه ریزی هفتگی برای کنکور نقاط قوت و ضعف شما را بهتر بهتان نشان میدهند.
- شما میتوانید ساعتهای مطالعه، مرور و تستزنی هر درس را درطول یک هفته جمع بزنید و درآخر ببینید در کدامیک کمکاری داشتهاید و بهمرور زمان خودتان را به تعادل برسانید.
بهترین جدول برنامه ریزی برای کنکور چه ویژگیهایی دارد؟
- یک برنامهی خوب کنکوری باید همهی شرایط داوطلب را درنظر بگیرد؛ مثلا:
- به سطح علمی داوطلب در درسهای مختلف توجه داشته باشد.
- زمان خالی مطالعه را بهطور دقیق و واقعبینانه حساب کند.
- هدف داوطلب را درنظر داشته باشد.
- بهترین برنامه ریزی برای کنکور یک برنامه ریزی واقعبینانه است. برنامهای که واقعیتها را درنظر نگیرد محکوم به شکست عجیب و غریبی است.
- یک برنامه ریزی خوب، زمان مناسبی برای مرور درسهای خوانده شده درنظر میگیرد.
- تنوع داشتن یکی از اصلهای مهم برنامه ریزی برای کنکور است. برنامهی داوطلب نباید طوری باشد که روزی 5 یا 6 ساعت فقط روی یک درس یا یک مبحث کلید کند.
- برنامهای که جایی برای جبران عقبافتادگیها درنظر نگیرد اصلا برنامهی خوبی نیست.
- شما بهعنوان یک داوطلب باید بتوانید هر چند وقت یکبار خودتان را ازطریق برنامهای که دارید ارزیابی کنید. برنامهای که میزان پیشرفت یا عقبگردتان را نشان ندهد، نمیتواند یک برنامهی مفید باشد.
- برنامه ریزی برای کنکور فقط محاسبهی زمانهای مطالعه و تستزنی نیست؛ بلکه باید زمانی هم برای استراحت، تفریح و اتفاقهای غیرمنتظره درنظر گرفته شود.
چطور یک برنامهی درست و منعطف برای کنکور بچینیم؟
- اول از همه بهتر است کل مطالبی که قرار است خوانده شود را مشخص کنید.
- زمان کلی را معلوم کنید. مثلا یک تخمین کلی بزنید و مجموع ساعتهای مطالعهی روزانه، هفتگی و… را تعیین کنید.
- زمان هر درس را مشخص کنید. زمان هر درس باتوجه به اهمیت آن درس، ضریبی که در کنکور دارد، میزان تسلط شما و… تعیین میشود.
- تعداد درسهای که هر روز قرار است مطالعه کنید نه خیلی زیاد و نه خیلی کم باشد. بهتر است بهطور میانگین روزی 3 تا 4 درس را بخوانید؛ مثلا روزی 3 درس تخصصی و یک درس عمومی.
- اگر دانشآموز سال دوازدهم هستید سعی کنید هر روز درسهای همان روز مدرسه را بخوانید.
- برای روزهای تعطیل ساعتها و تعداد درسهای بیشتری را درنظر بگیرید.
- حتما هر روز زمانی را برای مرور و تستزنی اختصاص دهید.
- ساعتهای جبرانی هفتگی فراموش نشود. حتما روزهایی خواهند بود که از برنامهی روزانهتان عقب میمانید یا بههر دلیلی به مطالعهی همهی درسها و سرفصلها نمیرسید؛ در ساعتهای جبرانی هفتگی میتوانید این مباحث را بخوانید یا تستهای عقب افتاده را بزنید.
- بهتر است دروس استدلالی مثل ریاضی، هندسه و… در برنامه پشت سرهم قرار نگیرند.
هنگام برنامه ریزی برای کنکور کدام درسها باید در اولویت باشند؟
فرض کنید همین حالا میخواهید استارت برنامه ریزی برای کنکور 1400 را بزنید و نمیدانید باید برای کدام درسها اولویت بیشتری قائل شوید. درواقع این درسها اولویت بالاتری دارند:
- درسهایی که تسلط کمتری بهشان دارید. مثلا اگر ریاضیتان خیلی خوب نیست حتما باید توجه خاصی به این درس نشان دهید و زمان بیشتری برای مطالعه ریاضی درنظر بگیرید.
- درسهایی که ضریب بالاتری دارند در اولویت هستند. تصور کنید مشغول برنامه ریزی برای کنکور تجربی هستید؛ باید برای درس زیست شناسی اولویت خاصی قائل شوید یا اگر به برنامه ریزی برای کنکور انسانی فکر میکنید باید حتما به درسهایی که در گروه مورد علاقهتان ضریب بالاتری دارند اولویت بدهید.
چرا هنگام برنامه ریزی برای کنکور باید حتما زمانی هم برای مرور درسها درنظر بگیریم؟
- مرور و تکرار رمز موفقیت شما است.
- مرور مطالب کمک میکند اطلاعات در حافظهتان تثبیت شوند و گاهی حتی برای چند سال در خاطرتان بمانند.
- اطلاعات ناقص میتوانند با مرور کردن کامل شوند.
- همانطور که گفتیم دریک برنامه ریزی اصولی و درست، حتما زمانی هم برای مرور مطالب خوانده شده درنظر گرفته میشود.
چرا هنگام برنامه ریزی برای کنکور باید حتما زمان قابل توجهی را به تست زنی اختصاص بدهیم؟
از اهمیت مرور کردن برایتان گفتیم. بهتر است بدانید تست زنی از پایههای اصلی مرور کردن است و بهخصوص در طولانیمدت فایدههای زیادی برایتان خواهد داشت:
- تست زنی باعث سرعت عمل در آزمونهای آزمایشی و آزمون اصلی میشود. فرض کنید شما درحال برنامه ریزی برای کنکور ریاضی هستید؛ راستش را بخواهید تست زنی در درسهای تخصصی مثل ریاضی و فیزیک برای شما از نان شب هم واجبتر است و میتواند بعدا در آزمونها حسابی عصای دستتان شود.
- تست زنی باعث تثبیت مطالب در ذهن میشود. با هر تستی که میزنید مطالب را یک پله به ماندگاری در حافظهتان نزدیکتر میکنید.
هنگام برنامه ریزی برای کنکور، ساعتهای استراحت را چطور تعیین کنیم؟
اصل واقعبینی را یادتان است؟ اول کار اوقات استراحت را باتوجه به شرایطتان و کاملا واقعبینانه مشخص کنید و سعی کنید بهمرور زمان به میزان نرمال نزدیک شوید.
بهطور عادی باید برای هر 60 تا 90 دقیقه مطالعه، 15 دقیقه زمان استراحت تعیین کنید. 6 تا 8 ساعت خواب مفید در شبانه روز هم برایتان کافی است. البته بهتر است شبها حدودا 6 ساعت بخوابید و درعوض هر روز بعدازظهر حدود یک ساعت تا یک ساعت و ربع استراحت کنید؛ آنهم یک استراحت درست و حسابی که بتواند انرژی مورد نیاز برای ادامهی روز را تامین کند.
آیا شما برای برنامه ریزی برای کنکور به مشاور احتیاج دارید؟
شما بهترین فردی هستید که میتوانید یک برنامهی دقیق و واقعبینانه برای خودتان تهیه کنید؛ چرا که:
- خودتان را بهتر و بیشتر از هرکسی میشناسید.
- با نقاط قوت و ضعفتان کاملا آشنا هستید.
- خودتان اصلیترین رقیب خودتان هستید.
- از همه دلسوزتر برای شما دقیقا همان شخص شماست.
ازطرفی کمک گرفتن از یک مشاور هم میتواند مزیتهای زیر را داشته باشد:
- بهتان انگیزه بدهد.
- شما را در شناخت نقطه ضعفها و قوتها یاری کند.
- شناخت شما را نسبت به خودتان عمیقتر کند.
نهایتا این شما هستید که باید باتوجه به شرایط بهترین تصمیم را بگیرید و بهترین برنامه ریزی برای کنکور را داشته باشید. شما میتوانید با تلاش خودتان در کنار یک مشاور خوب و کاربلد به بهترین نتیجه برسید.
چند نکتهی حیاتی و اساسی برای برنامه ریزی برای کنکور
- فقط یک برنامه برای کنکور داشته باشید؛ داشتن چند برنامهی بههم ریخته و نابسامان شما را به هدف نمیرساند.
- روزهایی که مدرسه میروید سعی کنید 4 تا6 ساعت درس بخوانید و روزهای تعطیل 10 تا 12 ساعت مطالعه داشته باشید.
- خیلیها روزهای اول عادت به درس خواندن زیاد ندارند. اگر شما جزو این دسته هستید از افزایش تدریجی ساعتهای مطالعه کمک بگیرید. مثلا از روزی 3 ساعت شروع کنید و هر روز 10 تا 15 دقیقه به زمان مطالعهتان اضافه کنید.
- آرامش روانی شما از هر چیزی مهمتر است. پس دست از مقایسهی خودتان با دوستان و همکلاسیها بردارید و بهخصوص به حرفهای منفیشان اصلا توجهی نکنید.
- درسهای عمومی را به امید راحت بودن یا مهم نبودن، رها نکنید. اگر رتبهی خوب میخواهید به همین راحتی از کنار درسهای عمومی نگذرید.
- حتما هر روز تست بزنید. اوایل از روزی 10 تست شروع کنید و در زمان جمعبندی به روزی 30 تا 40 تست در هر درس برسید.
- اگر دیر شروع کردهاید ناامید نباشید و به برنامه ریزی 4 ماهه برای کنکور فکر کنید. یک برنامه ریزی 4 ماهه یا 3 ماهه برای کنکور هم اگر اصولی و درست باشد شما را تا حد زیادی به هدف میرساند.
- برای شروع دنبال روز و ساعت خاصی نباشید و از همین لحظه و همین امروز برنامه ریزی برای کنکور را شروع کنید.
در آخر این که
همانطور که دیدید برنامه ریزی برای کنکور اصول و قواعد خودش را دارد. فرقی نمیکند دنبال برنامه ریزی برای کنکور تجربی 1400 هستید یا به برنامه ریزی برای کنکور انسانی 1400 فکر میکنید در هرحال باید بدانید قبل از هرچیز خودتان و شرایطی که دارید را بهطور کاملا واقعبیانه درنظر بگیرید. بهعلاوه قدم به قدم پیش بروید و بههیچ وجه برای رسیدن به چیزی که میخواهید عجله نکنید.
عجله و بلندپروازی در برنامه ریزی برای کنکور شما را ازجایی که هستید عقبتر میبرد. شما میتوانید با واقعبینی و توجه کامل به تمام نکتههایی که گفتیم یک برنامهی کامل و اصولی برای خودتان بچینید و خیلی راحت به هدفی که دارید برسید. دعای خیر ما را همراهتان داشته باشید.