چگونه مشاور تحصیلی مناسب انتخاب کنیم؟
مسیر زندگی یک جاهایی سرراست است و آدمها خیلی راحت و آسوده راهشان را میروند و زندگیشان را میکنند. ولی روزها و لحظههایی وجود دارند که سردرگمی و بلاتکلیفی از سر و کول آدم بالا میروند و چارهای نداریم جز این که یک کاسهی “چه کنم؟” دست بگیریم. اینطور وقتها باید کسی باشد که پابهپایتان راه بیاید، کمک کند تا مسیر را بشناسید و بهترین تصمیمها را بگیرید.
یکی از دورههای بلاتکلیفی نوجوانان همین روزهای تحصیل و کنکور است. در این دوران باید یک مشاور تحصیلی مناسب و کاربلد، همراه شما باشد، شما در درستترین مسیر قرار دهد و باعث و بانی شروع بهکار موتور پیشرفت زندگیتان شود. اما چگونه یک مشاور تحصیلی مناسب انتخاب کنیم؟ همراه ما باشید تا همه چیز را برایتان توضیح دهیم.
آیا داشتن یک مشاور تحصیلی واجب است؟
کارهای پیچیده را بدون راهنما میتوانید انجام دهید؟ مسیرهای سخت را بدون کمک میتوانید طی کنید؟ بله بهاحتمال زیاد میتوانید. البته باچند برابر تلاش، تلف کردن وقت و دادن هزینه.
درس خواندن و شرکت کردن در کنکور بدون کمک مشاور تحصیلی مناسب همین است. شما میتوانید بدون کمک مشاور هم درس بخوانید و کنکور بدهید ولی:
- احتمال دارد نتوانید از وقتتان بهترین استفاده را ببرید.
- ممکن است در این مسیر اشتباههای ریز و درشتی بکنید.
- شاید هزینههایی اضافی روی دوشتان بیفتد.
- احتمال دارد دلسرد شوید و ادامهی مسیر برایتان سخت شود.
- و…
پس چهبهتر که از همان ابتدا برای طی کردن مسیر تحصیلی و رسیدن به بهترین نتیجه، از یک مشاور خوب و کارکشته کمک بگیرید.
آیا انتخاب مشاور تحصیلی یک هزینهی اضافی است؟
راستش انتخاب یک مشاور مناسب، دراصل نوعی صرفهجویی برایتان بهحساب میآید. مشاور شما را از سردرگمی بین سیل کتابهای کمک آموزشی، آزمونهای بیاندازه، کلاسهای اضافی و بیهدف، سودجوییهای بعضی افراد و… نجات میدهد و یک مسیر درست و شسته رفته پیش پایتان میگذارد.
هنگام انتخاب مشاور مناسب چه کارهایی انجام ندهیم؟
- عجله نکنید.
اول از همه عجله را کنار بگذارید و سعی کنید بادقت و چشم باز جلو بروید.
- ندیده و نشناخته دست به انتخاب مشاور نزنید.
- تحت تاثیر حرفهای دوست و آشنا و افراد ناوارد و همینطور تبلیغات فضای مجازی قرار نگیرید.
- گول پیشنهادهای ارزان و وسوسهکننده را نخورید.
قبل از انتخاب مشاور چه کارهایی انجام دهیم؟
- مشاوره بگیرید.
بله درست متوجه شدید. حتی برای انتخاب مشاور هم باید مشورت کرد و مشاوره گرفت؛ اما نه از هر کسی و هرجایی.
- بین فامیل و آشنا بگردید و افراد موفق را پیدا کنید.
حتما بین اطرافیانتان هستند کسانی که در دانشگاههای خوب تحصیل کردهاند و با رتبههای خوب در کنکور قبول شدهاند. اینها را شناسایی کنید و درمورد انتخاب مشاور ازشان کمک بخواهید. حتما چند مشاور خوب میشناسند و میتوانند کمکتان کنند.
- از رتبه برترهای مدرسه و شهرتان کمک بگیرید.
شما الان اول مسیری هستید که قبلا رتبه برترهای مدرسه یا شهرتان آن را طی کردهاند و سربلند هم بیرون آمدهاند. پس سراغشان بروید و از تجربیاتشان کمک بگیرید. آنها حتما میتوانند پیشنهادهای خوبی درمورد انتخاب مشاور مناسب برایتان داشته باشند.
مشاور چه وظایفی دربرابر دانشآموزان دارد؟
حالا بهتر است کمی درمورد وظایف یک مشاور با شما صحبت کنیم تا دقیقا بدانید باید چه انتظاراتی از او داشته باشید.
- هدایت تحصیلی
مهمترین و اصلیترین وظیفهی یک مشاور هدایت تحصیلی دانشآموزان است. درواقع مشاور شما را بهطور کامل در مسیر تحصیلی راهنمایی میکند و تا رسیدن به هدف همراهتان خواهد بود.
- آموزش مهارتهای یادگیری و چگونه مطالعه کردن
یادگیری و مطالعه هم مثل هر کار دیگر راه و روش درستی دارد که خیلی از دانشآموزان بلد نیستند. یکی از وظایف مشاور تحصیلی همین آموزش مهارتهای مطالعه و یادگیری است.
- کنترل استرس و اضطراب امتحانها و کنکور
اگر از فکر کنکور یا جلسهی متحان آرام و قرار ندارید؛ بهتر است بدانید مشاور میتواند کمکتان کند استرستان را مدیریت کنید و به آرامش برسید.
- حل مشکلات افت تحصیلی
مشاور قرار نیست فقط به شاگرد زرنگها کمک کند بلکه میتواند به داد کسانی که درحال درجا زدن یا پسرفت هستند هم برسد.
- کمک به ازبین بردن رفتارها و عادتهای بد و نابهنجار
عادتهای بد مثل تنبلی، خواب زیاد و… میتوانند ما را چند پله از بقیه عقب بیاندازند. یکی از وظایف مشاور همین کمک به ازبین بردن عادتهای موذی و غلط است. مثلا اگر وقت زیادی از روزتان را با گوشی موبایل میگذرانید و بهاین راحتیها نمیتوانید ترکش کنید باید حتما از مشاور کمک بگیرید تا با برنامه ریزی و بهمرور زمان این عادت را از سرتان بیاندازد.
- کمک به حل مسائل روحی و روانی
در زندگی هر کس مسائلی وجود دارد که باعث ناراحتی و بهوجود آمدن مشکلاتی میشود. مشاور تحصیلی حتی باید در این موارد هم بهکمک شما بیاید و راه حل جلوی پایتان بگذارد.
یک مشاور تحصیلی خوب باید چه ویژگیهای داشته باشد؟
همانطور که گفتیم مشاور تحصیلی وظایفی دارد که باید در قبال شما انجام بدهد. ولی همه چیز فقط به این وظایف کلی ختم نمیشود. یک مشاور تحصیلی خوب و کاربلد خصوصیات خاصی دارد که درادامه بهطور کامل توضیحشان میدهیم:
- به همه برنامهی ثابت و یکسانی نمیدهد.
یکی از معیارهای مهم انتخاب مشاور تحصیلی مناسب همین نحوهی برنامه دادن است. مشاور شما باید تمام ویژگیها، شرایط، زمانبندی، تواناییها و… را بررسی کند و باتوجه به تمام اینها برنامهای اختصاصی بهتان بدهد.
- برنامههای کوتاه مدت دراختیارتان میگذارد.
مشاور باید باتوجه به شرایط هر دانش آموز، برنامههای کوتاه مدت ارائه کند. برنامهی کوتاه مدت ضعفها، قوتها و ویژگیهای شما را بهتر مشخص میکند و زودتر به هدفی که دارید نزدیکتان میکند.
- مشاور تحصیلی خوب همیشه پیگیر است.
مشاور باید زود به زود با شما در تماس باشد و اوضاع و شرایط تحصیلی و روانیتان را پیگیری کند. دراینصورت مشکلات و مسائل زودتر شناسایی و حل میشوند.
- همیشه در دسترس است.
مشاور تحصیلی مناسب و کاربلد بهشما هم فرصت و امکان تماس گرفتن میدهد. بنابراین اگر دچار مشکلی شوید بهراحتی میتواند با او صحبت کنید و مسائلتان را مطرح کنید.
- مشاور تحصیلی حرفهای، مباحث انگیزشی را میشناسد.
شما برای گذراندن مهمترین دوران تحصیلیتان احتیاج به اشتیاق، امید و انگیزه دارید. مشاور تحصیلی مناسب باید این انگیزه را به شما بدهد و مسیر را برایتان هموار کند.
- وابسته به جای خاصی نیست.
بعضی از مشاوران تحصیلی برای موسسهها، آموزشگاهها و مراکز خاصی کار میکنند و بهاحتمال زیاد در جلسهها یا تماسهای مشاورهای شروع به تبلیغ میکنند یا تلاش میکنند محصولات و آزمونهای مربوط به مرکزشان را بفروشند. یک مشاور تحصیلی خوب کاملا مستقل است و برای محصولات خاصی تبلیغ نمیکند.
- سرفصل دروس، پیشنیازها و… را میشناسد.
مشاور تحصیلی باید با تمام زیر و بم دروس و کتابها آشنا باشد و بتواند مباحث آسان و سخت را بشناسد و دستهبندیشان کند. مشاور شما باید بداند یک مبحث چه پیش نیازهایی دارد و چطور باید آنها را مدیریت کرد. دراینصورت به شما کمک میکند درسها را به ترتیبی بخوانید که بهترین بازدهی را داشته باشید و برای درسها بهاندازه سختی و آسانیشان زمان صرف کنید.
- منظم است و تمرکز دارد.
شما برای رسیدن به هدفتان احتیاج به نظم و تمرکز دارید. کسی میتواند شما را در این مسیر قرار دهد که خودش هم طبق برنامهای منظم پیش برود و تمرکز کافی داشته باشد. یک مشاور خوب و مناسب از این شاخه به آن شاخه نمیپرد و برنامهی کاریاش معلوم و مشخص است.
- دلسوز باشد و هنگام بروز مشکل راه حلهای خلاقانه بدهد.
یک مشاور خوب همیشه دلسوزانه به حرفهایتان گوش میدهد، درمورد نگرانیهایتان سوال میکند و برای دغدغههایی که دارید اهمیت قایل میشود.
سعی میکند حرفهای تکراری تحویلتان ندهد و از روشهای خلاقانه برای حل مشکلات کمک بگیرد.
- یک مشاور خوب همیشه آیندهنگر است.
شاید الان شرایط جامعه، اشتغال، رشتههای دانشگاهی و بازار کارشان و… برای شما خیلی مهم نباشد و فقط به برنامه ریزی و قبولی در کنکور فکر کنید ولی یک مشاور تحصیلی مناسب مثل شما فکر نمیکند. او سعی میکند علایق، روحیات، احساسات، نوع تفکر و اندیشهی شما را بشناسد و بهتان کمک کند با خودشناسی و هدف گذاری درست دنیایتان را تغییر دهید و در بهترین مسیر ممکن برای زندگیتان قرار بگیرید.
آیا مشاور تحصیلی باید با خانوادهی شما هم درارتباط باشد؟
بهتر است مشاوری انتخاب کنید که بتواند با خانوادهی شما هم ارتباط برقرار کند. درواقع خانواده آگاه میتوانند مسیر پیشرفت شما را هموار کنند و سرعتتان را بیشتر کنند.
مشاور تحصیلی مناسب شرایط شما را برای خانواده توضیح میدهد و از مهارتها و استعدادهایتان صحبت میکند. ازطرفی اگر مشکل و مسئلهای با خانوادهتان داشته باشید، مشاور میتواند به حلشان کمک کند.
یک خانوادهی باانگیزه و فعال میتوانند شما را چند قدم برای رسیدن به هدف جلو بیاندازد.
مشاور تحصیلی مناسب چطور درزمینهی افت تحصیلی کمک میکند؟
خیلیها فکر میکنند کمک گرفتن از مشاور تحصیلی فقط مخصوص دانشآموزان متوسط یا محصلان موفق است. درصورتیکه یک مشاور تحصیلی مناسب میتواند به دانشآموزان ضعیف کمک زیادی کند و برای جبران افت تحصیلیشان مفید باشد.
افت تحصیلی به دو عامل بیرونی و درونی برمیگردد. عوامل بیرونی مثل دوستان، خانواده، مدرسه و عوامل درونی هم مانند بیبرنامگی، ندانستن علایق و استعدادها، آشنا نبودن با روشهای مطالعه و…
یک مشاور تحصیلی مناسب به شما کمک میکند علتهای افت تحصیلیتان را بشناسید و بهمرور زمان برطرفشان کنید.
آیا میتوانیم از مشاور تلفنی کمک بگیریم؟
هر دانشآموزی باید متناسب با شرایطش، مشاور انتخاب کند. خیلیها به هر دلیلی شرایط و امکانات استفاده از مشاورهی حضوری را ندارند. اینها میتوانند با مشاور تحصیلی تلفنی در ارتباط باشند. بهشرط اینکه بتوانند یک مشاور مناسب و کاربلد انتخاب کنند و ازطرفی بهطور مداوم و مرتب با مشاورشان تماس داشته باشند. دربعضی موارد مشاورهی تحصیلی تلفنی مزیتهایی هم دارد:
- در وقتتان صرفهجویی میشود.
- هزینههای رفت و آمدتان کم میشود.
- محدودیت مکانی ندارد و شما با یک خط تلفن میتوانید با مشاورتان حرف بزنید و راهنمایی بگیرید.
در آخر این که
در این مقاله سعی کردیم وظایف و ویژگیهای یک مشاور تحصیلی مناسب را برایتان توضیح دهیم. کافی است به این موارد توجه کنید و بدون عجله دنبال پیدا کردن یک مشاور خوب باشید.
مشاور تحصیلی مناسب میتواند شما را به خودشناسی برساند و کمک کند تا هدف گذاری برای خودتان را یاد بگیرید. اگر با یک مشاور تحصیلی دانا در ارتباط باشید به جایی میرسید که خودتان با خواست و ارادهی خودتان برنامه ریزی میکنید و بدون هیچ زور و اجباری درس میخوانید.
اگر میخواهید کسی را در کنارتان داشته باشید که بهجای ماهی دادن، ماهیگیری یادتان بدهد، برای یافتن یک مشاور تحصیلی مناسب تلاش کنید.