چگونه رتبه برتر شویم؟
تا بهحال به رتبه برتر شدن فکر کردهاید؟ یا تصور میکنید اصلا چنین چیزی ممکن نیست و هرکسی نمیتواند به کسب رتبه برتر کنکور فکر کند؟
در این مقاله میخواهیم بهتان نشان بدهیم رتبه برترهای کنکور آدمهای خاص و عجیب و غریبی نیستند وشما هم با تلاش و بهکار بردن تکنیکهای خاص مطالعه و برنامهریزی میتوانید یک رتبه برتر کنکور باشید. درواقع رتبههای برتر نه شرایط عالی و عجیب و غریبی دارند و نه مطالب خاص و دور از ذهنی یاد میگیرند؛ آنها فقط بیشتر از بقیه تلاش میکنند و برای رسیدن به هدفشان حسابی مایه میگذارند.
تا آخر مقاله همراه ما باشید تا از فوت و فنهای کسب رتبه برتر کنکور بیشتر برایتان توضیح دهیم.
7 قدم اساسی که برای رتبه برتر شدن باید برداریم
- ساعت مطالعهتان را بالا ببرید.
اگر میخواهید رتبه برتر کنکور شوید باید زیاد و البته باکیفیت درس بخوانید. با روزی دو تا سه ساعت مطالعه نمیتوانید به هدفتان برسید. بنابراین روزهایی که مدرسه میروید باید حداقل 4 تا 6 ساعت مطالعه کنید و در روزهای تعطیل 10 تا 13 ساعت برای درس خواندن وقت بگذارید.
- تمام رتبه برترها مطالب کتابهای درسی را خلاصه نویسی میکنند.
برای رسیدن به یک رتبهی خوب باید مطالب درسی را خوب بفهمید و بعدا هم چندین بار مرور کنید. خلاصه نویسی شما را بیبروبرگرد به هر دوی این اهداف میرساند. وقتی هنگام مطالعه، خلاصه نویسی میکنید درواقع همزمان به مطالعهتان هم عمق میبخشید. ازطرفی این خلاصه برداریها بعدها و هنگام مرور حسابی به کارتان میآیند.
- از مشاور کمک بگیرید و یک برنامهریزی درست داشته باشید.
برای رتبه برتر شدن باید حتما یک برنامهریزی درست و درمان داشته باشید. برنامهای که مختص شخص شما باشد و باتوجه به شرایط شما و ویژگیهایتان تنظیم شده باشد. بهتر است هم برنامهی روزانه داشته باشید و هم هفتگی و ماهانه. رتبه برترها حتی برای مرور درسهایشان هم برنامه دارند و تمام اینها را زیر نظر یک مشاور کاربلد و باتجربه انجام میدهند.
- از استادان و معلمهای کاربلد کمک بگیرید.
شما برای اولین بار است که با پروسهی کنکور مواجه میشوید ولی معلمها و استادان مجرب سالها است با این روند سروکار دارند و تمام پیچوخمها را بهخوبی میشناسند. پس تا میتوانید ازشان راهنمایی بگیرید و به توصیههایشان گوش دهید.
- منبع آموزشی درست شما را چند قدم به رتبه برتر شدن نزدیکتر میکند.
از اولین سوال کنکور تا آخرینشان بهطور کامل از روی مباحث کتاب درسی طرح میشوند. بنابراین مهمترین و اصلیترین منبع مطالعهتان باید کتابهای درسی باشند. در کنار کتابهای درسی میتوانید از کتابهای کمک آموزشی و همینطور کتابهای تست هم کمک بگیرید. البته برای هر درس یک یا دو کتاب کمکی کافی است و قرار نیست دوروبرتان را با تعداد زیادی کتاب تست و … پر کنید.
- تست زدن باید جزو برنامهی هرروزهتان باشد.
یکی از راههای عمق دادن به مطالعه همین تست زدن است؛ بهخصوص برای درسهای مفهومی و محاسباتی مثل فیزیک و ریاضی. بنابراین بهتر است هر روز بعد از مطالعه تست بزنید.
- در آزمونهای آزمایشی شرکت کنید.
اگر میخواهید رتبه برتر کنکور شوید نباید فقط درس بخوانید و تمرین حل کنید. شما نیاز دارید چند وقت یکبار خودتان را بسنجید، ببینید تا چهحد به مطالبی که خواندهاید مسلط هستید و با نقاط قوت و ضعفتان هم آشنا شوید. برای رسیدن به این هدف باید در آزمونهای آزمایشی شرکت کنید. شرکت در آزمونهای یک موسسهی معتبر با آزمونهای استاندارد کافی است. اینطوری هم خودتان را میسنجید و هم حس رقابتتان تقویت میشود.
یک رتبه برتر کنکور چه عادتهایی دارد؟
اگر میخواهید رتبه برتر کنکور شوید باید از همان ابتدای مسیر ادای رتبه برترها را دربیاورید. راستش را بخواهید باید بدانید رتبه برترها چه عادتهایی دارند و شما هم دقیقا همان عادتها را تقلید کنید تا برایتان جا بیفتند. اما واقعا رتبه برترها چه عادتهایی دارند و چه کارهایی را بهطور روتین انجام میدهند؟
- رتبههای برتر کنکور با تمرکز کامل درس میخوانند.
تمرکز بالا کمک میکند باکیفیتتر درس بخوانید و درمدت زمان کمتر، مطالب بیشتری یاد بگیرید. بنابراین رتبههای برتر کنکور هرچیزی که جلوی تمرکزشان را میگیرد از خودشان دور میکنند.
- از مشاور کمک میگیرند.
اگر میخواهید رتبه برتر کنکور شوید بهتر است از یک مشاور کمک بگیرید تا:
- بهتان انگیزه بدهد.
- روند تحصیلیتان را بررسی کند.
- روی وضعیتتان نظارت داشته باشد.
- به مشکلاتتان رسیدگی کند و سوالهای بیپاسختان را جواب بدهد.
- تمام انسانهای موفق دفتر برنامهریزی دارند.
اگر وسایل شخصی هر فرد موفقی را بگردید حتما یک دفتر برنامهریزی بینشان پیدا میکنید. انسانهای تلاشگر و موفق هدفهای کوچک و بزرگشان را مینویسند. اینطوری هم هدفهایشان مشخصتر میشوند و هم انگیزه بیشتری برای ادامهی مسیر دارند.
- رتبه برترهای کنکور عادت به خوب گوش دادن دارند.
پیچاندن کلاس درس در زندگی رتبه برترهای کنکور جایی ندارد. آنها بهموقع سر تمام کلاسها حاضر میشوند، مسائل و مشکلاتشان را پشت در کلاس جا میگذارند، بادقت به تدریس معلم گوش میدهند و نکتههای مهم را هم یادداشت میکنند.
- هوشمندانه درس میخوانند.
همانطور که گفتیم رتبه برترهای کنکور وقت زیادی برای درس خواندن میگذارند اما مطالعهشان قوانین خاص خودش را دارد. اگر میخواهید مثل رتبه برترها درس بخوانید باید مدام خودتان را آنالیز کنید، ببینید چه ضعفهایی در مطالعه دارید و بهمرور برطرفشان کنید. مثلا اگر تمرکزتان کم است باید راههای مختلفی را بشناسید و امتحان کنید تا تمرکزتان بالاتر برود یا اگر در تست زدن کند هستید باید راهی برای بهتر شدن سرعت تست زدنتان پیدا کنید.
چه موانعی بر سر راه رتبه برتر کنکور شدن وجود دارند؟
- افکار منفی مثل دیوار جلوی راه موفقیت را میگیرند.
فکرهای منفی را دستکم نگیرید. آنها خیلی آرام جلو میآیند، در چشمانتان نگاه میکنند، ترس از شکست را در دلتان میاندازند، استرستان شروع میشود، مدام به نتیجه فکر میکنید، قدمقدم عقب میروید و از هدف دور میشوید؛ ناگهان بهخودتان میآیید و میبینید شما کجا و هدف اصلیتان کجا. پس همان لحظه که افکار منفی وارد میشوند در را محکم رویشان ببندید و با انرژی بیشتری جلو بروید. بهجای فکر کردن به نتیجه هم به خداوند توکل کنید و آرامش داشته باشید.
- نگرش منفی به کلاس درس حتما مانع موفقیتتان میشود.
بعضی از داوطلبان فکر میکنند حضور در کلاس درس یعنی وقت تلف کردن ولی واقعیت چیز دیگری است. معلمها سر کلاس درس به نکتههای مهمی اشاره میکنند و خیلی از مباحث سخت و پیچیده را بهزبان ساده توضیح میدهند. همین باعث میشود مطالب را بهتر یاد بگیرید و برای مدت بیشتری در ذهنتان بمانند. پس سر کلاس درس حاضر شوید تا اطلاعات مهم و مفید و خبرهای روز مربوط به کنکور را ازدست ندهید.
- سوال نپرسیدن یادگیریتان را ناقص میگذارد.
میدانید! رتبه برترهای کنکور روز قبل از کلاس، نگاهی به مباحثی که قرار است تدریس شود میاندازند و سوالهایی که برایشان پیش میآید را یادداشت میکنند تا سر کلاس از معلم بپرسند. اینطوری هم بهتر مطالب را یاد میگیرند و هم تمام ابهاماتشان برطرف میشود. بهنظر راه جالب و کم زحمتی میآید؛ شما هم امتحانش کنید.
- استفاده مداوم از موبایل، چند پله عقبتان میاندازد.
بیتعارف بهتان بگوییم؛ اگر میخواهید به گوشیتان بچسبید باید از بیخوبن با رتبه برتر شدن خداحافظی کنید. اگر استفاده از موبایل را محدود نکنید، تمرکز و کیفیت مطالعهتان پایین میآید و ذهنتان هم بهشدت درگیر موضوعات حاشیهای میشود. پس گوشی را بیرون اتاق بگذارید و بچسبید به درس تا رتبه برتر کنکور را بهدست بیاورید.
- خواب کم و نامناسب روی میزان و کیفیت مطالعه اثر بدی میگذارد.
خیلیها فکر میکنند کلید موفقیتشان زیاد بیدار ماندن و تا نیمههای شب درس خواندن است. این عادت غلط باعث کاهش تمرکز، کاهش یادگیری، مشکلات حافظه، سردرد، تضعیف دید و.. میشود. پس بهاندازهی کافی بخوابید و استراحت کنید تا نتیجهی بهتری بگیرید.
برای بهدست آوردن رتبه برتر تجربه چه باید بکنیم؟
رشتههای پزشکی، داروسازی، دندانپزشکی و… حسابی پرطرفدار هستند و قبولی در این رشتهها نصیب رتبه برتر های کنکور تجربی میشود. اما چه کنیم تا رتبه برتر کنکور تجربی شویم؟
- باید درصد زیستشناسیتان در کنکور بالا باشد. پس هر روز باید زمانی برای مطالعهی زیست درنظر بگیرید.
- درس ریاضی برای رشته تجربی رتبهآور است. برای مطالعهی مباحث و حل کردن تستهای ریاضی حسابی وقت بگذارید تا به تمام مباحثش مسلط شوید.
- برنامهریزیتان باید طوری باشد که تا قبل از عید تمام دروس را یک دور کامل و دقیق بخوانید.
- خلاصه نویسی را فراموش نکنید؛ مخصوصا برای درسهای مهمی مثل زیستشناسی.
- درس زمین شناسی را حذف نکنید. ضریب درس زمین شناسی برای بیشتر رشتههای تجربی، یک است و خیلیها بیخیال خواندنش میشوند. ولی ما توصیه میکنیم حتما زمانی هم برای مطالعهی زمین شناسی اختصاص دهید.
چطور رتبه برتر ریاضی شویم؟
- ریاضی، شیمی و فیزیک برای بیشتر رشتههای ریاضی کلیدی هستند. بنابراین مطالعهی این سه درس باید جزو برنامهی هر روزهتان باشد.
- تستهای تالیفی خوب را شناسایی کنید و هر روز حتما تست بزنید.
- سعی کنید برنامهها را طوری بچینید که تا عید تمام مباحث را یک دور بهطور کامل و دقیق بخوانید.
- برای اینکه رتبه برتر کنکور ریاضی شوید لازم نیست از همان اول وقت زیادی برای مطالعهی درسهای عمومی بگذارید. بهتر است دروس عمومی نزدیک کنکور خوانده شوند.
چگونه میتوان رتبه برتر انسانی را بهدست آورد؟
- عربی، اقتصاد، ریاضی و ادبیات فارسی جزو درسهای مهم و تاثیرگذار کنکور انسانی هستند؛ حسابی برای خواندنشان وقت بگذارید.
- خلاصه نویسی و یادداشت برداری برای دروس انسانی از نان شب هم واجبتر هستند. چون شما با درسهای حفظی و حجیمی طرف هستید که منتظر کوچکترین فرصتی هستند تا از حافظهتان فرار کنند. پس با خلاصه برداری هم مطالب را عمیقتر یاد بگیرید و هم بعدا راحتتر مرورشان کنید.
- باید برنامهریزی داشته باشید و تمام دروس را تا عید یک دور کامل و دقیق بخوانید.
- ضرایب رشتههای انسانی در گروههای مختلف با هم متفاوت هستند. ضریب درسهای رشتهی مورد نظرتان را چک کنید و درسها را باتوجه به ضریبی که دارند اولویتبندی کنید و بخوانید.
برای رتبه برتر کنکور شدن باید روزی چند تست بزنیم؟
آیا عدد خاص و دقیقی برای تعداد تستهای روزانه وجود دارد؟ راستش را بخواهید تعداد تستهای روزانه هر داوطلب به شرایط، سطح علمی داوطلب، زمانی که در اختیار دارد و… وابسته است. ولی بهطور کلی بهتر است روزهایی که مدرسه میروید 120 تا 150 تست حل کنید. برای روزهای تعطیل این عدد به 170 تا 200 تست در روز میرسد.
ماههای اول لازم نیست زمان بگیرید و بهتر است محدودیت زمانی برای حل کردن هر تست مشخص نکنید. ولی هرچه به تاریخ کنکور نزدیکتر میشوید باید به مدت زمان پاسخ دادن به تستها هم اهمیت بدهید.
آیا در مدت زمان کم میتوان رتبه برتر کنکور شد؟
راستش را بخواهید هیچ کاری نشد ندارد و بودهاند کسانی که با 3 ماه درس خواندن هم مثلا رتبهی زیر هزار کسب کردهاند ولی واقعا کار راحت و سادهای نیست و تلاش زیاد و مضاعفی میخواهد.
برای اینکه بتوانید در کوتاه مدت به رتبه برتر کنکور تبدیل شوید باید به این نکتهها توجه کنید:
- برنامهی دقیق و منسجمی داشته باشید.
- وقت خیلی زیادی برای درس خواندن بگذارید.
- باتوجه به ضریب هر درس برایش وقت بگذارید.
- دنبال یادگیری مطالب جدید نباشید.
- ناامیدی و بیهدفی را کنار بگذارید چون الان اصلا وقت فکر کردن به این چیزها نیست.
- تستهای کنکورهای سالهای قبل را حل کنید و از خیر تستهای تالیفی بگذرید.
حرف آخر
خیلیها حتی میترسند از خودشان سوال کنند چطور رتبه برتر کنکور شویم؟ یعنی راستش را بخواهید اصلا اعتماد بهنفسش را ندارند. ولی واقعیتش این است که اولین قدم برای رتبه برتر کنکور شدن، رویا پردازی است. شما نباید جلو رویاهایتان را بگیرید. چرا که هر چقدر رویاهای بزرگتری داشته باشید برای رسیدن بهشان تلاش بیشتری میکنید و درنهایت احتمال بیشتری وجود دارد تا به آنچه میخواهید برسید.
پس لطفا از همین حالا شک و تردید را کنار بگذارید و با برنامهریزی و مشاورهی حرفهای بهسوی قبولی در رشتهای که دوست دارید حرکت کنید.